Yetişkinlerde Ateş Nasıl Düşürülür?
24 Temmuz 2024

Yetişkinlerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Yetişkinlerde Ateş Nasıl Düşürülür

Vücut ısısı 38 dereceyi aştığında yüksek ateş olarak kabul edilir. Normal vücut ısısı ise 36-37 derece arasında olmalıdır. Sağlık durumu, yaş, beslenme, giyim ve günün farklı saatleri normal vücut ısımızı belirler. Vücut ısısı genellikle akşam saatlerinde artar ve sabah saatlerinde düşer. Ateş ölçümü genellikle koltuk altı, kulak, ağız içi ve makat bölgesinden yapılır.

Ateş Neden Yükselir ve Yetişkinlerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Yüksek ateş, genellikle kişinin mikrobik bir hastalıkla savaştığını gösterir. Vücuda bakteri veya virüs girdiğinde toksinler üremeye başlar ve metabolizma, bağışıklık sistemine uyarıcı sinyaller göndererek savaşması için komut verir. Beyaz kan hücreleri mikroplarla savaşmaya başladığında vücut ısısı yükselir. Bu durum, mikropları etkisiz hale getirmek içindir çünkü toksinler sıcağa karşı oldukça dirençsizdirler. Ancak yüksek ateş durumu 72 saati aşarsa acil müdahale gerekmektedir. Bu sürenin üstünde devam eden yüksek ateşe müdahale edilmezse, başta beyin olmak üzere hayati organlara zarar verebilir.

Ateş düşürücü ilaçlar kullanmak, bu durumun yaşanmaması için yapılması gereken bir müdahaledir. Vücutta meydana gelen yüksek ateş, beyindeki hipotalamus tarafından kontrol edildiğinden dolayı alınan ateş düşürücünün etkisi büyük olacaktır. Ateş düşürücüler, 6-8 saat aralıklarla düzenli olarak verilmelidir.

Ateşle Baş Etme Yöntemleri

Ateş ile üşüme ve terleme gibi durumlar yaşansa da asla kat kat giyinilmemelidir. Kalın battaniyeler veya yorganlarla yatmak, vücut ısısını daha da yükseltir ve bu durumu daha riskli hale getirir. Bu nedenle, ateşli olan bireyin üzerindeki fazla kıyafetleri çıkarmak ve eklem bölgelerine, baş bölgesine soğuk uygulamalar yapmak önemlidir. Ilık-soğuk arası ayarda suyla duş almak da yardımcı olabilir.

Ekstra Önlemler ve Tedavi Yöntemleri

Yüksek ateşle başa çıkmak için aşağıdaki yöntemler de uygulanabilir:
  • Bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
  • Dinlenme ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.
  • Hafif ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Ateş düşürücü ilaçlar doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Eğer ateş düşürücü ilaçlar, duş ve istirahat gibi yöntemler uygulandıktan sonra hala ateş düşmüyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Yüksek ateş, hastalığın kendisi değil sadece bir belirtisidir ve ihmal edilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ateş Düşürme

Ateş Düşürme

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Ayaklara Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi

Ayaklara Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi

Gece Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi

Gece Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi

Ateş Yükselmesi Nedenleri ve Tedavisi

Ateş Yükselmesi Nedenleri ve Tedavisi

Düşmeyen Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Düşmeyen Ateş Belirtileri ve Tedavisi