Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Bebeklerde ateş, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinin bir göstergesidir. Normal ateş seviyeleri, koltuk altından ölçüldüğünde 36.5 derece, ağızdan ise 37 derece olarak kabul edilir. Yüksek ateş durumunda, nedenin belirlenmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin seçilmesi önemlidir.
Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?
14 Eylül 2024

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalıdır?


Bebeklerde yüksek ateş, bebeğin vücudunun enfeksiyonlarla savaşmakta olduğunu gösteren bir belirtidir. Bu nedenle bebeğin ateşi yükseldiğinde hemen ateş düşürücü kullanarak ateşi düşürmek her zaman doğru bir yaklaşım olmayabilir. Öncelikle, bebeğinizin hangi hastalık nedeniyle ateşlendiğini anlamak ve buna uygun tedavi yöntemlerini seçmek daha mantıklı olacaktır.

Bebeklerde Ateş Neden Yükselir?


Bebeklerde yüksek ateşin tek bir nedeni yoktur. Örneğin, sıcak çarpması, diş çıkarma gibi ağrılı durumlar veya grip ve nezle gibi enfeksiyonlar bebeklerde yüksek ateşe yol açabilir. Bu nedenle, ateşlenmenin nedenini tespit etmek ve uygun tedaviyi sağlamak için bebeğin bir an önce doktora gösterilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalıdır?


Bebeklerde ateşin normal seviyesi iki farklı bölgeden ölçülebilir. Bebeğin koltuk altından ölçüldüğünde, 36.5 derece normal bir değerdir. Eğer ağızdan ölçüm yapılacaksa, bebeklerde ateşin 37 derece olması beklenir. Ancak bazı bebeklerin vücut sıcaklığı her zaman normalden biraz daha yüksek olabilir. Bu durumda büyük bir farklılık göstermemekle birlikte, eğer bebeğin ateşi 39 dereceye ulaşmışsa, ateşi düşürmek doğru olacaktır.

Bebeklerde Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebeklerde ateş bazen tehlikeli seviyelere yükselebilir ve bu durumda bebeğin havale geçirme riski ortaya çıkabilir. Bu nedenle yüksek ateş dikkatle takip edilmeli ve bebeğin ateşi düşürülmeye çalışılmalıdır. Peki, bebeğin ateşi nasıl düşürülür? Neler yapılması gerekir?

  • Bebeğin elbiselerini çıkararak onu hafifletin.
  • Ateş düşürücü şurup veya fitil kullanabilirsiniz. Calpol ve Minoset şurup olarak, Paranox ise fitil olarak etkili ilaçlardır.
  • İlaçlar etkisini gösterene kadar ıslak bir bezle bebeğin tüm vücudunu, koltuk altını, alnını ve bacaklarını silerek vücut ısısını düşürmeye çalışın. Fitil ilaçların ateş düşürücü etkisi daha güçlü ve hızlıdır.
  • Silme suyunun içine bir miktar sirke katmanız daha etkili olabilir. Enfeksiyonlara daha hızlı tepki verecektir.
  • Bebeğin ateşi hala düşmüyorsa, mutlaka ılık banyo yaptırın. Suyun sıcaklığının ılık olması yeterlidir.
  • Bebeğinizi asla kalın giydirmeyin, üzerine bastırmayın, sıcak bölgelerde kalorifer ya da soba gibi ısıtıcılara yakın tutmayın. Evi serin tutun ve bebeğinizi serin yerlerde tutmaya özen gösterin.
Yukarıda anlatılan yöntemler yetersiz kalıyor veya bebeğin ateşi düşürülemiyorsa, mutlaka bir sağlık ocağı veya hastaneye başvurarak ateş düşürücü enjeksiyonlar yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bebekteki yüksek ateşin normale dönmesi için, yüksek ateşe neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Toğan 04 Ağustos 2024 Pazar

Bebeğimin ateşi 39 dereceye ulaştığında ne yapmalıyım? Ateş düşürücü kullanmak doğru olur mu yoksa başka yöntemlerle mi denemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Toğan,

Bebeğinizin ateşinin 39 dereceye ulaşması ciddi bir durum olabilir ve dikkatli olunması gerekir. Aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

Ateş düşürücü kullanmak: Eğer doktorunuz ateş düşürücü ilacı önermişse, talimatlara uygun şekilde kullanabilirsiniz. Ancak, özellikle bebekler için hangi ilacı kullanacağınız konusunda mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Serin bir ortam sağlamak: Bebeğinizi serin ama çok soğuk olmayan bir odada tutmak, üzerindeki fazla giysileri çıkarmak ve ılık suyla silmek ateşin düşmesine yardımcı olabilir.

Bol sıvı tüketimi: Bebeğinizin yeterince sıvı aldığından emin olun. Bu, vücut sıcaklığının kontrol edilmesine yardımcı olabilir.

Doktorunuza danışın: Bebeğinizin ateşi 39 dereceye ulaştıysa, en doğru ve güvenli tedavi yöntemlerini öğrenmek için doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Geçmiş olsun dileklerimle.

Çok Okunanlar
Ateş Belirtileri ve Tedavisi
Ateş Belirtileri ve Tedavisi
Popüler İçerikler
Ateş Düşürme
Ateş Düşürme
Haber Bülteni
Popüler İçerik
İç Ateş Nasıl Düşürülür?
İç Ateş Nasıl Düşürülür?
Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi
Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi
Ateş Belirtileri ve Tedavisi
Ateş Belirtileri ve Tedavisi
Menopoz Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi
Menopoz Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde Ateş Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde Ateş Belirtileri ve Tedavisi