Ateş Düşürme
23 Temmuz 2024

Ateş Düşürme


Ateş, vücut ısısının normalin üzerine çıkmasıyla karakterize edilen bir durumdur ve genellikle enfeksiyonlar veya diğer sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkar. Sağlıklı bir bireyde vücut ısısı genellikle 36,5-37,5 derece arasında seyreder. Bu değerlerin üzerine çıkılması, vücutta bazı şeylerin ters gittiğinin bir göstergesidir. Özellikle boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı, böbrek hastalıkları ve kulak iltihabı gibi durumlar ateşin yükselmesine neden olabilir. Ateş, beraberinde üşüme, titreme, halsizlik, iştahsızlık ve baş ağrısı gibi olumsuzlukları da getirir.

Ateş Düşürme Yöntemleri

  • Ateşli olan kişinin üzerinin fazla giydirilmemesi hatta mümkünse üzerinde bulunan kıyafetlerin çıkarılması gerekir.
  • Eğer evde ateş düşürücü ilaçlar mevcutsa kullanabilir. Ancak, doz aşımından kaçınılmalıdır.
  • Ayak bileklerine su ile ıslatılmış bez veya havlu yerleştirilebilir.
  • Vücut ısısı 38 dereceyi buluyorsa, çok soğuk olmayacak derecede duş alınabilir. Su, aşırı soğuk olmamalıdır, aksi takdirde kişi daha çok rahatsızlanabilir.
  • Her ateşin nedeni ve tedavi yöntemi aynı olmayabilir. Bu nedenle ateşlenen kişi mutlaka doktora götürülmelidir.
  • Su ve sıvı gıda tüketiminin artırılması ateşi düşürmede faydalı olabilir. Çok soğuk olmayan alkol ve gazsız içecekler tüketilebilir.
  • Ateşi olan kişinin yorulmaması ve dinlenmesi önerilir.
  • Aşırı soğuk ve aşırı sıcak ortamlardan uzak durulması gerekir.

Ateş Düşürme ve Yanlış Uygulamalar

Ateş düşürme, pek çok birey için zor olabilir. Özellikle çocuklarda daha sık meydana gelen ateş, ebeveynleri endişelendirmektedir. Bu gibi durumlarda bireylerin sakin olması ve halk arasında yaygın olarak kullanılan sirke, buz torbası yöntemi ve aspirin kürü gibi damarların büzülüp, tekrar genişlemesine yol açacak yöntemlerden uzak durulması gerekir. Aksi halde ateş daha çok artabilir ve beraberinde bazı sağlık sıkıntılarını getirebilir.

Ateş Düşürücü Besinler

Oğul Otu: Ateş düşürücü etkisi olan bu bitkinin çayı hazırlanıp ateşi olan kişiye verilebilir. Sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği sayesinde vücut ısısını da kontrol altına alabilir. Aynı zamanda papatya çayı da aynı işlevi görmektedir. Eğer oğul otu çayının lezzetinden hoşlanmıyorsanız papatya çayını tercih edebilirsiniz.

Sarımsak: Antibakteriyel özelliği olan bu bitki, bakterilerden dolayı oluşan yüksek ateşin düşürülmesinde fayda sağlayacaktır. Sarımsak, çorba içerisinde veya sadece kapsül olarak verilebilir. Çiğ olarak verilmesi kokusu nedeniyle hastayı rahatsız edebilir.

Zencefil: Tam anlamıyla şifa kaynağı olan zencefil çay olarak hazırlanabilir veya yemeklerin içerisine ilave edilip verilebilir. Zencefil, hasta olan kişide görülen titreme, baş ağrısı ve terleme gibi sıkıntıları da giderecektir.

Limon Suyu: Limon suyunu bir miktar su ile karıştırıp kişinin ayak bilekleri ve baldır kısımları ıslatılabilir. Bu yöntem hem kişinin rahatlamasını sağlayacaktır hem de yüksek olan ateşi düşürecektir.

Su: Çok fazla aşırıya kaçmadan kişiye sürekli ve azar azar su verilmelidir. Ateş düşürmede oldukça etkili olan su, kişinin mutlaka belli sıklıklarda içmesi gereken bir içecektir. Böylelikle su, vücutta bulunan ödemi atacağı gibi kişide ateşlenmeden dolayı kaynaklanan harareti de dindirecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Akdeniz Ateşi Nedir?

Akdeniz Ateşi Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Yüksek Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Yüksek Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Ailevi Akdeniz Ateşi Belirtileri ve Tedavisi

Ailevi Akdeniz Ateşi Belirtileri ve Tedavisi

Düşmeyen Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Düşmeyen Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Yemekten Sonra Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi

Yemekten Sonra Ateş Basması Belirtileri ve Tedavisi